Nyitva tartás:


H.-Cs.:9-10 és 17-18


P.:9-10


Ünnepi nyitvatartás:


2023.12.25.:09:00-10:00

2023.12.26.:09:00-10:00

2024.01.01-én Zárva

 

 

 

Sürgős esetben hívható: dr. Kis Elek:

70/211-1953


 

 

 

 

 

 

A legközelebbi 0-24 órás nyitva tartású állatorvosi rendelők:

Budapesti Állatkórház:Budapest 1135, Lehel u. 43.

T.: (1) 350 0361

Dr. Juhász Tamás NON-STOP állatkórháza:Budapest 1112, Péterhegyi u.46.

T.:06-1-310-1106, 06-1-310-1554, 06-1-310-0108

 

Minden nap 08-22 között nyitva:

Primavet állatorvosi rendelő:Budapest 1152,Rákos út 60.

T.:06-1-306-1364

 


 

Rendelőnkben az ebek veszettség elleni oltása és a mikrochip beültetés egész évben folyamatos!

Az 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről

 


 

 

 

 

» Bezár «

Állatgyógyászati Központ és Rendelő Kft.
Iratkozzon fel hírlevelünkre! (regisztráció)
Rendelőnk ajánlja figyelmébe az alábbi egyesületet:
www.segitokutya.net
 

Amit egy gazdinak tudnia kell...

... véletlenszerű információk betegségekről, adatokról, érdekességekről, melyekről érdemes tudni!
Bolhásság II. rész
2012.06.14, Csütörtök
E részben a bolhák kártételéről olvashatnak.

 

Bolhásság II. rész

 

 

A bolhák kártétele a következőkből áll:

- az állat nyugtalanítása

- vérveszteség

- baktériumok és férgek terjesztése

- bolhaekcéma

 

A bolhák okozta vérszegénység fiatal állatokon, baromfin, kutyán, macskán, kecskén, szarvasmarhán és juhon fordul elő. Ennél súlyosabb beszámítás alá esik az egértífusz terjesztése, mely emberben lázzal fejfájással bőrkiütésekkel, hidegrázással, a vese és a központi idegrendszer megbetegedésével jár. Az egértífuszt vagy endémiás tífuszt nem a bolha csípése, hanem a bolhaürülékben lévő Riketszia nevű baktérium bőrbe dörzsölése okozza, szerencsére hazánkban elvétve fordul elő. Súlyos beszámítás alá esik továbbá az ebek uborkamagképű galandférgének , a Dipylidium caninumnak  bolhák általi terjesztése , amikor is a bolha lárvája fogyasztja el a galandféreg petéit , a bolha lárvában és a kifejlett bolha bélcsatornájában  fejlődik ki a féreg fertőzőképes alakja. Ezt a fertőzött bolhát fogyasztják el bolhászkodás közben a kutyák és a macskák és az ő bélcsatornájukban alakul ki a galandféreg. Ez a galandférgesség ráadásul zoonózis, vagyis állatról emberre terjedő fertőző betegség.

 

A bolhaekcéma jelentősége kiemelkedő! A bolhaekcéma talán a kutyák leggyakoribb 's a macskák rendkívül gyakori  bőrbetegsége , mely nyáron gyakori, de bármely évszakban előfordulhat. A bolha nyálában lévő hisztamin-szerű vegyületek,  enzimek, polipeptidek, aminosavak provokálnak un. I. és IV. típusú túlérzékenységi reakciót. A csípést követő reakció lehet azonnali, 15 percen belüli, vagy késleltetett , 24-48 óra múlva jelentkező .  A bolhacsípésnek folyamatosan kitett ebek és macskák esetében egyfajta immuntolerancia alakul ki, jóval a bolhák vérszívása után enyhébb, de határozott tünetek megjelenésével. A macskák bolhacsípés okozta dermatítisze az alapja a macskák un. miliáris bőrgyulladásának . A klinikai tünetek megjelenésének foka és időtartama függ a bolhásság időtartamától, a bolhacsípések számától  és gyakoriságától, a gazda egyedi érzékenységétől, más, az állatot terhelő egyidejűleg fennálló bőrbetegségektől  és a korábbi kezelésektől.

A bolhaekcémás eb egész teste intenzíven viszket, különösen érzékenyen reagál a hát-ágyéki és lágyéki  tájék, a comb hátulsó és belső felülete, a has alja, a nyak és a fülek területe. Az állat rendkívül sokat vakarózik, dörzsöli, rágja, harapdálja  a túlérzékennyé vált területeket,  így kialakulnak szőrfosztott, kipirult, hólyagocskákkal és pörkökkel büszkélkedő bőrterületek, sőt, az idő előrehaladtával a bőr színe sötétre vált. A másodlagos, gombák és baktériumok okozta felülfertőződések szinte törvényszerűen kialakulnak. Macskáknál az elsődleges elváltozás apró, pattanásra emlékeztető,  a háton, nyakon, és a pofán gyakori. Ez nem a bolhacsípés nyoma, hanem a csípésre adott túlzott immunválasz!  A szőrhullással és hámló bőrgyulladással jellemezhető területeket  a macska túl gyakran nyalja,  vakarja, rágja.

 

 

(Bolhacsípések nyoma emberi lábon)

(Bolhafej)

(Bolhalárvák szönyegben)

(Bolhapete)

(Kutyabolha)

(Macskabolha)

( Bolha fejlődési ciklusa )

( Bolhacsípés emberen )

(Kutyabolha lárvája )

( A bolhapopuláció megoszlása )

 

 

 

A következő( III) részben a védekezés lehetőségeiről szólunk.

 


Kapcsolódó anyagaink: