Nyitva tartás:


H.-Cs.:9-10 és 17-18


P.:9-10


Ünnepi nyitvatartás:


2023.12.25.:09:00-10:00

2023.12.26.:09:00-10:00

2024.01.01-én Zárva

 

 

 

Sürgős esetben hívható: dr. Kis Elek:

70/211-1953


 

 

 

 

 

 

A legközelebbi 0-24 órás nyitva tartású állatorvosi rendelők:

Budapesti Állatkórház:Budapest 1135, Lehel u. 43.

T.: (1) 350 0361

Dr. Juhász Tamás NON-STOP állatkórháza:Budapest 1112, Péterhegyi u.46.

T.:06-1-310-1106, 06-1-310-1554, 06-1-310-0108

 

Minden nap 08-22 között nyitva:

Primavet állatorvosi rendelő:Budapest 1152,Rákos út 60.

T.:06-1-306-1364

 


 

Rendelőnkben az ebek veszettség elleni oltása és a mikrochip beültetés egész évben folyamatos!

Az 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről

 


 

 

 

 

» Bezár «

Állatgyógyászati Központ és Rendelő Kft.
Iratkozzon fel hírlevelünkre! (regisztráció)
Rendelőnk ajánlja figyelmébe az alábbi egyesületet:
www.segitokutya.net
 

Amit egy gazdinak tudnia kell...

... véletlenszerű információk betegségekről, adatokról, érdekességekről, melyekről érdemes tudni!
Macskanász
2013.02.03, Vasárnap

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE

Itt közlöm Csikós Károly dr. írását (engedélyével).

 

 

 

 

Néhány gondolat a macskák szaporodásbiológiájáról

A nőstény macska évente többször, ciklikusan ivarzik. Ilyenkor kész a párzásra. Egy-egy ivarzás mintegy 2-3 hétig tart és amennyiben nem termékenyül meg a macska, akkor 1-2 hét múlva újra kezdődik az ivarzás. Mindez többször ismétlődik, hosszabb szünet csak a téli időszakra jellemző.

Az ivarzás macskában - szemben a kutyákkal - csak csekély vérzéssel jár, ami általában nem is észlelhető. Inkább a viselkedésbeli változások jelzik, hogy itt a párzás ideje.

Ivarzáskor a macska tolakodóan barátságos, a tulajdonoshoz és a bútorokhoz dörgölőzik, hempergőzik, igyekszik minden módon magára vonni a figyelmet. Gyakran kimondottan tolakodó ez a viselkedés. Ez is zavarja a családot, azonban az igazán kellemetlen a hangos "nyervogás",- ami talán nem is létező szó-, de a nyávogás kifejezésnél pontosabban fejezi ki a lényeget: A macskalány az emberi fül számára bántó ordítozással közli fajtársaival, hogy kész a párzásra.

 Az ivarzó nőstény- ha teheti - megszökik, ilyenkor az utcán veri fel az éjszaka csöndjét, állhatatos kandúrhívogatásával gyakran az őrületbe kergeti a környék lakóit.

Az ivarzó nőstények kandúrokat vonzanak a házhoz, amelyek mindig készen állnak a párzásra. Ezek gyakran verekednek egymással, hogy elnyerjék a hangoskodó hölgyek szívét, miközben sebesüléseket osztva és kapva hangos csatározásaikkal fokozzák a környék macskaellenes hangulatát. Nem is beszélve arról, hogy a  kandúrok további kellemetlen sajátossága a bűzös vizelettel való jelölés , amit a területükön (vagyis a lakásban, az udvaron és- a nem túl hálás- szomszédságban is) szorgalmasan ismételnek. 

A sikeres nász végül egy - bizonyára nem kívánt- macskaalmot eredményez, úgy 9 hét múlva.

A nőstények olykor rejtve nevelik fel a kicsinyeiket, amelyek ilyenkor vaddá, az emberi társadalomba beilleszkedni képtelenné válnak, máskor pedig az a gond, hogy a kiscicák, bármely csodálatosak is, senkinek sem kellenek. Ha sikerül is az elsőket az ismerőseinkre rátukmálni őket, a következő alommal ez már biztosan nem megy.

A nőstény macskák ivartalanítása

A nőstény állatok ivartalanítása során műtétileg eltávolítjuk a petefészkeket és esetleg a méhet is. Ez a két műtéti technika egyenértékű. Az ilyen macska többé nem ivarzik és nem is tenyészthető. Ezt a beavatkozást minden nem kimondottan tenyésztés céljából tartott nőstény macska esetében javasolt elvégeztetni. Magának a műtétnek csekély a kockázata, de számtalan előnnyel jár:

  • megelőzhető vele a nem kívánt szaporulat,
  • elmarad az ivarzás, ami kellemetlen tünetekkel jár,
  • nem vonzza a házhoz a nőstény a környék kandúrjait,
  • kevesebbet érintkezik idegen állatokkal, ezért csökken a sérülések és a fertőzések (pl. FeLV, FIV) veszélye,
  • nem alakulhat ki a méh gennykórja (pyometra) és
  • csak az időben történő ivartalanítással előzhető meg a macskánál az esetek döntő többségében rosszindulatú (rákos) tejmirigy daganat.

A nőstények gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Minél fiatalabb korban történik a műtét, annál kevésbé viseli meg az állatot és annál több lehetséges problémát előzhetünk meg vele. Szerintünk a legoptimálisabb időpont a 12 hetes életkor, vagyis ajánlott a műtétet egészen fiatal korban elvégeztetni, mert egyes macskák a szokásosnál korábban válnak ivaréretté. Ha a műtét ezt megelőzően történik, akkor 90%-al csökkenthető vele a tejmirigy-rák előfordulásának a valószínűsége! Ezért kivétel nélkül minden nem tenyésztés céljából tartott nőstény macska ivartalanítását ajánlott elvégeztetni az ivarérést megelőző időszakban.

Sokan szeretnének egy almot, néhány kölyköt a szeretett macskájuktól, ezért elhalasztják az ivartalanítást. Ne tegyék! Nem csak a macska egészségét kockáztatják vele, de kicsi az esélye annak, hogy az utódok valóban hasonlítanak majd az anyjukra. A macska szaporodási potenciálja 45-ször nagyobb, mint az emberé, ami azt jelenti, hogy ha minden 45. macska szaporodna csak, az is bőven fedezné a populáció fenntartását. De ma Magyarországon a kijáró macskák alig néhány százalékát ivartalanítják csupán, ezért becslések szerint 5000 és 10000 közé tehető a naponta megszületett kiscicák száma, s ezek több mint 90%-ának a legcsekélyebb esélye sincs szerető tulajdonoshoz kerülni. Mentsen meg Ön is sok esélytelen bűbájos kiscicát azzal, hogy nem tenyészti a sajátját!

A műtétet időpontjának megválasztásához figyelembe kell azt is venni, hogy az ivarzás alatt a szokásosnál nagyobb sebet kell készíteni, mert a méh duzzadt. A macska ilyenkor vérzékenyebb és gyengébb az immunrendszere. Ezek csekély mértékben növelik a kockázatot, ezért ha lehet, érdemes a műtétet az ivarérés előtt vagy két ivarzás között végezni.

 

 

A kisfilm itt látható.


Kapcsolódó anyagaink: