Nyitva tartás

H.-Cs: 9-12 és 15-18

P.:9-12

 

 

A legközelebbi 0-24 órás nyitva tartású állatorvosi rendelő elérhetősége:

Non Stop állatorvosi rendelő

Bp.,XVIII. ker., Ráday Gedeon u. 67.

T.:1-290-8970

 


 

Rendelőnkben az ebek veszettség elleni oltása és a mikrochip beültetés egész évben folyamatos!

Az 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről

 


 

 

 

 

» Bezár «

Állatgyógyászati Központ és Rendelő Kft.
Iratkozzon fel hírlevelünkre! (regisztráció)
Rendelőnk ajánlja figyelmébe az alábbi egyesületet:
www.segitokutya.net
 

Amit egy gazdinak tudnia kell...

... véletlenszerű információk betegségekről, adatokról, érdekességekről, melyekről érdemes tudni!
Lyme borreliosis (lyme-kór)

A kórokozó Borrelia burgdorfei egy olyan spirocheta, melynek terjesztésében elsősorban a kullancsok játszanak szerepet, s igaz ugyan, hogy elsősorban az ember megbetegedése a jelentős, de nem hanyagolható el az emlősök, sőt a madarak megbetegedése sem. 1909-ben Svédországban észlelték először a „vándorló bőrpír"-nak nevezett betegséget, majd az Egyesült Államokban 1970-ben egy Lyme nevű helységben halmozottan fordult elő a betegség izületgyulladásos formája. A kórokozót Willy Burgdorfer találta meg kullancsok bélcsatornájában 1981-ben. Innentől kezdve tudjuk, hogy a mérsékelt égövön a betegség kórokozójával egyszer már találkozott emberek aránya helyenként a 30 %-ot is eléri. A B. burgdorferi vektorai kullancsok, melyek vérszívás útján fertőződnek. A kórokozó a kullancs bélcsatornájában szaporodik, majd a friss alakok betörnek a haemolymphába (ez a kullancs „vére"), s kisvártatva megjelennek a kullancs nyármirigyében. A következő vérszíváskor a Borrelia a kiszemelt áldozat vérébe jut. Már egy 1993-as adat szerint is a budai hegyekben található kullancsok közül minden 6. hordozta a kórokozót! Nem hanyagolható el az a tény sem, hogy a kullancsok saját utódaiknak is átadják a Borreliát az emlősök ill. madarak segítsége nélkül.

Ebeken lázat, étvágytalanságot, bágyadtságot, nyirokcsomó megnagyobbodást, izületgyulladást észlelhetünk. Mindezen tünetek számos egyéb betegségre is jellemzők, ezért a biztos diagnózishoz a vér laboratóriumi vizsgálata szükséges.
Tudni kell, hogy a kullancsnak legalább 24 órán át kell az állatból vért szívnia ahhoz, hogy a Borrelia az emlős vérébe kerüljön, fontos tehát a kullancsriasztó szerek alkalmazása spray-k, bőrre csepegtethető oldatok, ill. nyakörvek formájában.


Megelőzés: védekezés a kullancsok ellen és vakcinás védelem.

 

 

Kérem ajánlja e lapot 's a hírlevél lehetőségét ismerőseinek !


Kapcsolódó anyagaink: