www.monoriallatorvos.hu

Lyme borreliosis (lyme-kór)

A kórokozó Borrelia burgdorfei egy olyan spirocheta, melynek terjesztésében elsősorban a kullancsok játszanak szerepet, s igaz ugyan, hogy elsősorban az ember megbetegedése a jelentős, de nem hanyagolható el az emlősök, sőt a madarak megbetegedése sem. 1909-ben Svédországban észlelték először a „vándorló bőrpír"-nak nevezett betegséget, majd az Egyesült Államokban 1970-ben egy Lyme nevű helységben halmozottan fordult elő a betegség izületgyulladásos formája. A kórokozót Willy Burgdorfer találta meg kullancsok bélcsatornájában 1981-ben. Innentől kezdve tudjuk, hogy a mérsékelt égövön a betegség kórokozójával egyszer már találkozott emberek aránya helyenként a 30 %-ot is eléri. A B. burgdorferi vektorai kullancsok, melyek vérszívás útján fertőződnek. A kórokozó a kullancs bélcsatornájában szaporodik, majd a friss alakok betörnek a haemolymphába (ez a kullancs „vére"), s kisvártatva megjelennek a kullancs nyármirigyében. A következő vérszíváskor a Borrelia a kiszemelt áldozat vérébe jut. Már egy 1993-as adat szerint is a budai hegyekben található kullancsok közül minden 6. hordozta a kórokozót! Nem hanyagolható el az a tény sem, hogy a kullancsok saját utódaiknak is átadják a Borreliát az emlősök ill. madarak segítsége nélkül.

Ebeken lázat, étvágytalanságot, bágyadtságot, nyirokcsomó megnagyobbodást, izületgyulladást észlelhetünk. Mindezen tünetek számos egyéb betegségre is jellemzők, ezért a biztos diagnózishoz a vér laboratóriumi vizsgálata szükséges.
Tudni kell, hogy a kullancsnak legalább 24 órán át kell az állatból vért szívnia ahhoz, hogy a Borrelia az emlős vérébe kerüljön, fontos tehát a kullancsriasztó szerek alkalmazása spray-k, bőrre csepegtethető oldatok, ill. nyakörvek formájában.


Megelőzés: védekezés a kullancsok ellen és vakcinás védelem.

 

 

Kérem ajánlja e lapot 's a hírlevél lehetőségét ismerőseinek !


Kapcsolódó anyagaink: