www.monoriallatorvos.hu

A kutyák ostorférgessége

A kutyák ostorféreg (Trihuris vulpis) okozta belső parazitózisa az orsóférgességgel (toxocarosis) együtt vezeti az ebek endoparazitózisainak listáját. A fertőzött kutyák bélsarában sok ezerszám található peték felvételével fertőződnek az ebek. A petékben kialakuló lárvák a vastagbélben szabadulnak ki és annak nyálkahártyájába fúródva két hét alatt többször vedlenek, majd visszatérnek a vastagbél üregébe és az itt kialakult érett férgek a vastagbél nyálkahártyájába fúrják testük elülső kétharmadát, míg a test hátulsó harmada a béltartalomba lóg. A parazita kártétele annak vérszívó voltából adódik, a szervezet számára elveszett vérmennyiség hiányának következményein túl a nyálkahártyába való behatolás helye egyéb kórokozók megtelepedésének és véráramba jutásának kapuja, a mindezek hatására kialakuló hurutos vastagbélgyulladás a kór előre haladtával vérömléses vastagbél gyulladássá válik. Ennek megfelelően a kezdeti enyhe hasmenéstől a vérömléses hasmenésig jutunk.
A 3-8 cm-es kifejlett férgeket az ürülő bélsárban ritkán lehet észlelni, ellenben a fertőzött állatok bélsara sok százezernyi mikroszkópikus nagyságrendű petét tartalmaz.

Megelőzés és gyógykezelés: az ebek rendszeres, 2-2,5 havonkénti bélsárvizsgálatával és az ennek eredménye alapján adott antiparazitikum kúrával (3-5 napos kezelés) a kórokozó az eb szervezetéből eltávolítható, illetve az újrafertőződés idejében megállapítható.

 

Megjegyzés:

Örömmel írom, hogy műszerparkunk kiváló mikroszkóppal bővült, mellyel - mind amellet, hogy diagnosztikai tevékenységünk szinvonala emelkedett - kifogástalan minőségű felvételeket tudunk készíteni s publikálni. Ilyen felvétel pl. az alábbi :  Ostorféreg petéje

 

 


 

 
 Kérem ajánlja e lapot 's a hírlevél lehetőségét ismerőseinek !

 


Kapcsolódó anyagaink: