www.monoriallatorvos.hu

Ebek parvovirus okozta bélgyulladása

A betegséget egy aprócska vírus okozza, mely viszonylag nagy ellenálló- és ragályozó képessége révén tekintélyes járványokat okoz világszerte. A betegség elsősorban fiatal kutyákat dönt le a lábukról, de gyakran feltételezhető, hogy idősebb ebek egyéb vírusok okozta bélgyulladásának társfertőzője is. A vírust a beteg ebek elsősorban bélsarukkal ürítik és terjesztik, de egyéb váladékok is tartalmazzák a fertőzőképes vírust. A kórokozó felvételétől számított 2-4 napon belül (ez a lappangási idő) jelennek meg az első tünetek, elesettség, bágyadtság, étvágytalanság, hányás, kezdetben híg, sárgás bélsár, a későbbiekben vörhenyes, rendkívül bűzös hasmenés. Az állat apatikussá válik, környezetére alig reagál, a nagyfokú folyadék- és ionveszteség miatt hamarosan kiszárad és elpusztul. Súlyosbítja a betegség lefolyását a féregfertőzöttség, s gyakran csak akkor veszik észre, hogy a kutya férges, amikor hasmenés során ürülnek a paraziták.
Ma már létezik olyan oltóanyag, amellyel már 5 hetes korban hatásos védettséget lehet elérni, tehát abban az életkorban, amikor az anyától kapott ellenanyagok már alig védik a kiskutyákat a vírussal szemben. A kritikus időszak tehát az 5.-6. hét, s itt be tudunk avatkozni.
Mindehhez persze szükséges az, hogy az ebet 21 napos koráig legalább egyszer féreghajtóval kezeljék.
Az oltatlan 12 hetes kor alatti ebek gyógykezelése akkor járhat sikerrel, ha már az első tünetek megjelenésekor megkezdődik a gyógykezelés, amikor is az állatorvos kész ellenanyagot ad be az ebnek. Mivel a betegség heveny alakja 2-6 óra alatt ledönti lábáról a kutyát, várakozásra nincs idő!

Megelőzés: vakcinás védelem ismétlésekkel.

 

A videót megtekintheti itt!

Kérem ajánlja e lapot 's a hírlevél lehetőségét ismerőseinek !

 

 


Kapcsolódó anyagaink: